Must a New CIES investor sell shares after delisting?
Delisting does not invariably require an immediate sale. Original eligibility, continued beneficial ownership and subsequent account movements determine the compliance position.
An originally permissible asset that later ceases to qualify, such as a delisted share, can remain permissible for the particular application while beneficially held by the entrant or permitted holding company. A sale or seizure and removal from the designated account follows different rules.
Under Hong Kong’s New Capital Investment Entrant Scheme, an originally permissible asset that later ceases to qualify, such as a delisted share, does not invariably have to be sold. Section 8.2(v) permits it to remain treated as permissible for the particular application while beneficially held by the entrant or permitted holding company.[1][2]
The retention exception belongs to the existing application
The rule concerns assets that qualified originally and subsequently lost that status. It does not make every delisted security permissible for a new purchase or establish eligibility for another applicant.[2]
After a delisting notice, assemble the original contract note, holding records and event notice for the financial intermediary. Those records help establish original eligibility and continuing ownership. The scheme’s treatment is a separate question from whether the security remains an appropriate investment.
Document original eligibility and continuing ownership
The official evidence guide identifies contract notes, receipts, account statements and intermediary confirmations as supporting investment and management records.[3] For a delisting case, the practical task is to connect evidence across time: why the purchase qualified, when delisting occurred and who continued to hold it beneficially afterwards.
A current price screenshot alone cannot explain that history. Bring the original contract note, historical and current statements and the issuer’s delisting announcement to the intermediary. This is a practical way to address the rule’s conditions, not a separate universal delisting checklist issued by the authorities.
A later purchase does not automatically inherit the exception
Protection for an existing holding does not establish that a new purchase after delisting receives the same treatment. Before adding to the position or using the security for another application, assess it against the permissible-asset definitions then applicable.[2]
Nor should a general assertion of economic exposure be treated as sufficient evidence. Ask the intermediary how the holding entity, account and records substantiate continued beneficial ownership, including where the scheme permits a private holding-company structure.
Reassess when the holding position changes
The exception depends on continuing beneficial ownership. A later sale, or seizure and removal from the designated account, engages different reinvestment provisions.[2] Our article on investment losses and top-up obligations explains those account consequences; the delisting retention conclusion cannot simply be carried over.
Permission to retain the asset establishes its treatment under the immigration scheme. It is not an endorsement of the security’s value, liquidity or prospects. The investment decision should be assessed separately from scheme compliance.
Official sources
General policy information; individual circumstances and the competent authority’s requirements govern each application.